درباره تاریخچه مراسم اسکار باید گفت این مراسم یکی از شاخصترین مراسمهای اهدای جوایز در جهان است وهر ساله در بیش از 100 کشور جهان بهصورت زنده پخش میشود. همچنین در بخش رسانه، قدیمیترین مراسم اهدای جوایز به شمار رفته و جوایزی نظیر جایزه گرمی (برای موسیقی)، جایزه امی (برای تلویزیون) و جایزه تونی (برای تئاتر) پس از آن شکل گرفتند. آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک توسط لوئیز بی. مایر مدیر استودیوی متروگلدوین مایر ایجاد شد.
نخستین مراسم اسکار در 16 می 1929 در ناهاری اختصاصی در هتل روزولت هالیوود با حضور حدود 270 تماشاگر برگزار شد. بهای بلیت مراسم بعدی که در هتل میفر برگزار شد 5 دلار بود. 15 تندیس کوچک به بازیگران، کارگردانان و دیگر عوامل صنعت فیلم سازی آن زمان برای گرامیداشت فعالیتشان طی سالهای 1927-1928 اهدا شد. اسامی برنده ها از سه ماه قبل اعلام میشد که این رویه در دومین مراسم اسکار در سال 1930 تغییر کرد. از آن زمان و در 10 سال نخست نتایج برای انتشار عمومی در ساعت 11 شب برگزاری مراسم به روزنامه ها داده میشد. این شیوه تا زمانی که لس آنجلس تایمز نام برنده ها را پیش از شروع مراسم اعلام کند ادامه یافت. در نتیجه آن، آکادمی از سال 1941 اسامی برندگان را در نامه ای مهر و موم شده اعلام مینمود و مراسم از تئاتر کداک پخش میشد.نخستین برنده اسکار بهترین بازیگر امیل جنینز بود به دلیل نقش آفرینی در فیلم های The Last Command و The Way of All Flesh. او باید پیش از مراسم به اروپا باز میگشت از این رو آکادمی با اهدای زودتر جایزه به او موافقت کرد. این موضوع او را نخستین برنده جایزه اسکار در تاریخ نمود.
فیلم Beau Geste محصول سال 1939 تنها فیلم (غیرمستندی) است که چهار برنده اسکار بهترین بازیگر (گری کوپر، ری میلاند، سوزان هیوارد، برودریک کرافورد) را در نقش های اصلی در اختیار داشت.
در مراسم بیست و نهم که در 27 مارس 1975 برگزار شد بخش انتخاب بهترین فیلم خارجی زبان نیز ایجاد گردید.
تاریخچه حضور ایران در اسکار
جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان برای سینمای هرکشوری حائز اهمیت است و افتخار جهانی را به دنبال دارد. در همین راستا، هرساله کشورهای گوناگون، نماینده رسمی خود را جهت حضور در این مراسم به آکادمی معرفی میکنند، اما تنها 5 فیلم شانس حضور درمیان 5 نامزد نهایی این بخش را دارند.
سینمای ایران برای نخستینبار در سال 1356، فیلم «دایره مینا» ساخته داریوش مهرجویی را به اسکار معرفی کرد اما برخلاف تصورات، توفیقی برای سینمای ایران به دست نیامد. ایران طی این 33 سال، تنها 20 نماینده برای حضور در اسکار معرفی کرده است. باد صبا (آلبرلاموریس)/1357، زیردرختان زیتون (عباس کیارستمی)/1373، بادکنک سفید (جعفرپناهی)/1374، گبه (محسن مخملباف)/1376، بچه های آسمان (مجید مجیدی)/1377، رنگ خدا (مجید مجیدی)/1378، زمانی برای مستی اسبها (بهمن قبادی)/1379، باران (مجید مجیدی)/ 1380، من ترانه 15 سال دارم (رسول صدرعاملی)/ 1381، نفس عمیق (پرویز شهبازی)/ 1382، لاک پشتها هم پرواز میکنند (بهمن قبادی)/ 1383، خیلی دور، خیلی نزدیک (رضا میرکریمی)/ 1384، کافه ترانزیت (کامبوزیا پرتوی)/1385، میم مثل مادر (رسول ملاقلی پور)/1386، آواز گنجشگها (مجید مجیدی)/1387، درباره الی (اصغر فرهادی)/1388، بدرود بغداد (مهدی نادری) 1389 و جدایی نادر از سیمین (اصغر فرهادی) 1390 نمایندگان سینمای ایران در جوایز اسکار بودند.
اوج موفقیت ایران در این جشن جهانی، سال 1377 بود، سالی که بچههای آسمان، اثر ماندگار مجید مجیدی به اسکار رفت و برای اولینبار درمیان 5 فیلم برگزیده قرار گرفت و نامزدی بهترین فیلم خارجی زبان را برای سینمای کشورمان به ارمغان آورد. اما انتخاب نماینده ایران برای حضور در این مراسم نیز هرسال با حرف و حدیثهای فراوانی همراه است و حواشی زیادی برانتخاب نهایی تاثیر میگذارد. به طور مثال، باران ساخته مجید مجیدی در سال 1380 تنها به پشتوانه حضور موفق بچه های آسمان به اسکار معرفی شد، در حالیکه این فیلم حتی روی کاغذ هم شانسی برای حضور درمیان 5 نامزد نهایی این بخش را نداشت.
و یا درسال 1386 که تا آخرین لحظات، حدس و گمان ها، «زمستان است» و «خون بازی» را شانس اصلی حضور در اسکار میدانستند، همزمان شد با سفر ابدی مرحوم رسول ملاقلیپور و در یک انتخاب کاملاً احساسی، میم مثل مادر، سفیر ایران در اسکار گردید و ناکام ماند. در حالیکه عدم اکران بینالمللی این فیلم هرگونه شانسی را برای انتخاب نهایی از آن سلب میکرد.
در کنار عوامل و ضعفهای تکنیکی، عدم اکران فیلمهای ایرانی در آمریکا و به دنبال آن عدم نگاه مثبت رسانهها و منتقدان آمریکایی به آثار ایرانی، از مهمترین مسائلی است که سینمای کشورمان را در این جشنواره جهانی ناکام میگذارد. اما امسال به نظر میرسد هیات انتخاب متشکل از کمال تبریزی، ایرج تقیپور، محمد ودادی، مرتضی رزاق کریمی، سیدجمال ساداتیان، کیانوش عیاری، علی معلم و امیراسفندیاری، منطقی و معقولانهتر دست به انتخاب زدهاند.
این هیات باتوجه به شایستگیهای فیلم اصغر فرهادی به لحاظ ساختاری، مضمونی، تکنیکی و همچنین موفقیتهای حاصله در سطوح ملی و بین المللی و امکان پخش مناسب در آمریکای شمالی، «دربارهی الی… » را به اتفاق آرا برای رقابت در بخش اسکار بهترین فیلم خارجی زبان در هشتاد و دومین مراسم اسکار، برگزید.
تردید، بیست و بیپولی، دیگر گزینههای احتمالی برای حضور در این جشنواره بودند. درباره الی حضور در جشنوارههای مهم بین المللی همچون جشنواره فیلم برلین، جشنواره فیلم هنگ کنگ، جشنواره فیلم ترابیکا آمریکا، جشنواره فیلم ملبورن استرالیا و دریافت جوایز معتبری همچون خرس نقرهای بهترین کارگردانی در برلین و جایزه بهترین فیلم بلند جشنواره ترابیکا و … را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
حال امسال اصغر فرهادی با فیلمی دیگر که نه تنها در رشته بهترین فیلم غیرانگلیسی که در بخش بهترین فیلمنامه اورژینال اسکار شانس دریافت این مجسمه دوست داشتنی را دارد. اسکار 57امین جایزه جهانی فیلم جدید اصغر فرهادی است. فیلمی که توجه تمام جهان و هنرمندان سرشناس آن را معطوف ایران کرده است.
«جدایی نادر از سیمین» باتوجه به شایستگیهایش، میتواند نماینده افتخار آمیزی برای سینمای کشورمان باشد و ویترین افتخارات آن را با شوالیهای طلایی که 4 کیلو وزن و 30 سانتیمتر ارتفاع دارد و بر روی یک حلقه فیلم ایستاده است، کامل کند!
نوشته شده توسط سایت چهل گیس در فوریه 27, 2012 – 10:22 ق.ظ -

فیلم جدایی نادر از سیمین جایزه بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اسکار را از آن خود کرد.
اصغر فرهادی کارگردان و نویسنده این فیلم جایزه خود را از ساندرا بولاک دریافت کرد.
این فیلم به کارگردانی اصغر فرهادی در دو رشته بهترین فیلم خارجی و بهترین فیلمنامه غیر اقتباسی در هشتاد و چهارمین دوره جوایز آکادمی اسکارنامزد دریافت این جایزه شده بود.
آقای فرهادی در هنگام دریافت جایزه اش گفت: “سرزمین من فرهنگ کهن و غنی دارد که زیر غبار سنگین سیاست مخفی شده است.
جایزه ام را به مردمم تقدیم می کنم.
مردمی که مخالف خشونت هستند و با تمدن ها و فرهنگ های دیگر سر سازگاری دارند.”
|
اصغر فرهادی پس از دریافت جایزه ، دقایقی را برای حضار سخنرانی کرد.آقای فرهادی در هنگام دریافت جایزه اش گفت: “سرزمین من فرهنگ کهن و غنی دارد که زیر غبار سنگین سیاست مخفی شده است.
جایزه ام را به مردمم تقدیم می کنم.
مردمی که مخالف خشونت هستند و با تمدن ها و فرهنگ های دیگر سر سازگاری دارند.”
فیلم جدایی نادر از سیمین ساخته اصغر فرهادی به عنوان بهترین فیلم خارجی جایزه اسکار را از آن خود کرد تا افتخاری بزرگ نصیب سینمای ایران شود.
اصغر فرهادی لحظاتی پیش جایزه بهترین فیلم خارجی زبان اسکار را از ساندرا بولاک دریافت کرد. این برای دومین بار بود که فیلمی از ایران به مرحله نهایی کسب جایزه اسکار رقابت می کرد ، اما اولین فیلمی است که این جایزه را دریافت می کند .
اصغر فرهادی پس از دریافت جایزه دقایقی را برای حضار سخنرانی کرد. او سخنرانیش را با «سلام به مردم سرزمینم» آغاز کرد. وی همچنین گفت در این لحظه بسیاری از ایرانیان در سراسر دنیا ما را مشاهده می کنند و من تصور می کنم همه آنان خوشحال هستند. آقای فرهادی در هنگام دریافت جایزه اش گفت: “سرزمین من فرهنگ کهن و غنی دارد که زیر غبار سنگین سیاست مخفی شده است.
جایزه ام را به مردمم تقدیم می کنم.
مردمی که مخالف خشونت هستند و با تمدن ها و فرهنگ های دیگر سر سازگاری دارند.”